Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

περί νίκης και ήττας

Η νίκη απαιτεί δράση με στόχο. Δεν μπορώ να πω νίκησα αν δεν έχω πράξει κάτι με συγκεκριμένη στοχοθέτηση.Αντίθετα η ήττα μπορεί να προέρχεται και από την απραξία.
Η νίκη απαιτεί αντίπαλο που τον βιώνω ως τέτοιο.Απαιτεί σίγουρα στρατηγική και οργάνωση δυνάμεων, σχεδιασμό.Η ήττα μπορεί να επιτευχθεί από αντίπαλο που δεν τον έχω βιώσει ως τέτοιο και δεν έχω ίδια αντίληψη της, εναντίον μου, στρατηγικής του.
Η νίκη απαιτεί γνώση της πραγματικότητας του πεδίου πάνω στο οποίο επιτυγχάνεται. Δεν μπορεί να έρθει με την άγνοια ή την περιθωριοποίηση των πραγματικών συνθηκών πάνω στις οποίες δομείται Η ήττα πλάθεται πάνω στην μη αληθή ανάγνωση της πραγματικότητας, που δημιουργούν οι προδομημένες συνθήκες της παρουσίας της ως τέτοιας.
Μια νίκη μπορεί να μην έχει καμία σημασία αν τα υλικά που ξοδεύτηκαν για την επίτευξη της είναι περισσότερα από τα ανταλλάγματα.Μια ήττα μπορεί να μην έχει καθόλου σημασία αν τα αρνητικά  αποτελέσματά της είναι πολυ μικρότερα από το σύνολο των δυνάμεων  που επιστρατεύτηκαν για να τη δημιουργήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: